Corona-crisis: De ZZPer en het urencriterium.
- Datum maart 20, 2020
- Door Harry Veen
- In Geen categorie
- 0
Corona-crisis: De ZZPer en het urencriterium.
Over het onderwerp Corona-crisis en urencriterium worden op dit moment veel vragen gesteld. De overheid heeft door de Corona-crisis verschillende steunmaatregelen voor ZZPers aangekondigd. Eén van de voorwaarden is dat je als ZZPer voor 1 januari 2020 bent gestart en dat je voldoet aan het urencriterium.
De overheid doet trouwens een moreel appel op alle ondernemers om geen misbruik van de situatie te maken. De extra tijdelijke ondersteuning is alleen gemaakt voor ZZPers die in de knel komen door de Corona-crisis.
Meer specifiek gelden de volgende eisen:
- gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
- woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland;
- Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
- het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
- voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
- is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
- woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.+
Het urencriterium
Op de website van de belastingdienst staat omschreven wanneer je aan het urencriterium voldoet. Er gelden 2 voorwaarden:
- De ZZPer besteedt in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan zijn onderneming(en).
- Heeft de ZZPer naast zijn onderneming nog andere werkzaamheden? Dan moet minimaal 50% van de tijd worden besteedt aan de onderneming. Een uitzondering wordt gemaakt voor startende ondernemers.
Welke uren tellen mee voor het urencriterium?
Alle uren die jij besteedt aan jouw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt bij jouw klanten. De tijd die je bijvoorbeeld besteedt aan het maken van offertes, het bijhouden van de administratie of het maken van een zakelijke website, tellen allemaal mee voor het urencriterium. Je moet de hoeveelheid tijd die je aan de onderneming besteedt wel aannemelijk maken. Dit betekent dat je een urenregistratie moet bijhouden. Deze moet actueel zijn en direct beschikbaar als de belastingdienst erom vraagt. Is deze niet direct beschikbaar, dan wordt het heel erg moeilijk om de belastingdienst te overtuigen dat er voldoende uren zijn gemaakt.
Soms is een ZZPer wel beschikbaar voor de onderneming, maar worden er geen werkzaamheden verricht. Die uren tellen niet mee voor het urencriterium. Bijvoorbeeld als er bereikbaarheidsdiensten worden gedraaid, zonder dat de ZZPer wordt opgeroepen.
Het moet dus gaan om uren die jij besteedt aan ondernemingsactiviteiten, zoals
Met betrekking tot klanten/omzet
- het schrijven van offertes
- het voorbereiden van werkzaamheden
- het uitvoeren van werkzaamheden
- de reistijd naar klanten, ook de tijd dat je in de file staat
- ook tijd die niet direct gefactureerd kan worden
Met betrekking tot werven van klanten
- het maken van een website
- het bijwerken van de website
- het schrijven van nieuwsbrieven
- het bedenken van promotie
- online berichten plaatsen op sociale media, voor zover werk gerelateerd
Met betrekking tot de administratie/geldzaken
- het opmaken van facturen
- het bijwerken van de administratie
- het doen van aangiften btw
- het bijhouden van een kilometeradministratie en urenregistratie
- het voorbereiden en opstellen van de jaarcijfers
- contact met de boekhouder/adviseur/of financiers
- het schrijven van een ondernemingsplan
Met betrekking tot …….
- cursussen die met de bovenstaande werkzaamheden te maken hebben
- het bezoeken van ondernemersbijeenkomsten
- bezoeken aan de Kamer van Koophandel
Corona-crisis en urencriterium
De overheid stelt dus als voorwaarde dat je voor tijdelijke noodmaatregelen in aanmerking komt als je voldoet aan het urencriterium. Maar wat nou als deze Corona-crisis een half jaar of meer gaat aanhouden? Wat is dan het peildatum voor het urencriterium? Ben je al langer ondernemer en heb je in de voorgaande jaren netjes aan alle voorwaarden voldaan, dan is er geen probleem.
Maar wat als je nog maar kort ondernemer bent? Hoe gaat de belastingdienst dan om met dit urencriterium? De FNV en verschillende belangengroepen van ZZPers vragen hierover aan de overheid om antwoorden. Belangrijk is in ieder geval dat alle gemaakte uren worden genoteerd.
Zodra er meer concrete antwoorden komen over het onderwerp Corona-crisis en urencriterium, dan komen wij er in dit bericht op terug.
Corona-virus en uitstel van betaling van belastingen
Kom jij in de knel, dan kan je zelf actie ondernemen. Je kunt voor belastingaanslagen zelf uitstel van betaling regelen via de volgende voorbeeld brief. Wij verwachten dat de financiële gevolgen van deze crisis langer dan 3 gaat duren. Om hierop alvast goed voorbereidt te zijn is het echt noodzakelijk om te zorgen dat je boekhouding compleet en actueel is. Je zult moeten aantonen dat je in de knel bent gekomen en dat kan alleen maar blijken uit correcte cijfers.
In deze roerige tijden zijn wij er om je goed te begeleiden. Wil je meer informatie of met ons in contact komen, dan kun je hieronder een bericht aanmaken.
Facebook VDW Excellent
Waarschijnlijk heb je deze pagina gevonden via Facebook. De kans dat je vervolgberichten van updates ziet is dan een beetje een gok. Wil je niks missen van belangrijke updates over dit onderwerp volg dan onze Facebook pagina door middel van een “Vind ik leuk”.