Coronavirus en sociale onthouding
- Datum maart 18, 2020
- Door Harry Veen
- In belasting, nieuws, zzp
- 0
Coronavirus en sociale onthouding. Net als velen dacht ik dat het niet zo’n vaart zou lopen. De virus was ver weg en met SARS en MERS was het toch niet anders. Bang was ik niet, totdat. Als gevolg van sociale onthouding zijn inmiddels de scholen gesloten en met vier kinderen in huis is dat toch even anders werken. Als ze weer enthousiast hun verhaal willen delen, rennen ze met een hoop herrie de trap af en komen al pratend de keuken in. Als ze zien dat ik mijn wijsvinger voor mijn mond doe, omdat ik met een klant een telefonische afspraak hebben druipen ze weer af naar boven.
Wat betekent sociale onthouding voor mij persoonlijk?
Ik merk dat ik heel veel tijd over houdt. Ik heb twee dochters die wekelijks 6 keer per week op het voetbalveld staan. Omdat we nogal afgelegen wonen is de bus en trein geen optie. Ze zouden er per dag 3 uur over doen om op school en de club te komen. Met de auto zijn zij er in 20 minuten. Wij moeten ook nog terug naar huis. Doe dat twee keer per dag en we zitten op 80 minuten. De meiden spelen 2e divisie en dat betekent dat uitwedstrijden op soms 200 kilometer van ons huis worden gespeeld.
Onze zonen maken gretig misbruik van ons reisgedrag met onze dochters. “Ja maar, jullie brengen die meiden overal naartoe met de auto”, is een veel gehoorde opmerkingen. Natuurlijk kunnen we de jongens niet negeren en als het slecht weer is brengen we ze met de fiets achterop de auto naar het treinstation. Gelukkig kennen we geen files in de kop van Groningen. Ook voor ons blijft 100 km per uur hetzelfde. We mochten al niet harder.
Sinds de scholen en de sportclubs niet meer toegankelijk zijn heb ik veel meer tijd.
Wat betekent sociale onthouding voor mij zakelijk?
Meer tijd overhouden, betekent ook veel meer tijd om na te denken. Langzamerhand kwam het besef dat er meer aan de hand was dan een virusje op afstand. Ik moet 6 monden voeden en dat betekent wel dat er iedere maand genoeg inkomen moet zijn. Waar liggen de bedreigingen en waar liggen de kansen? En hoe maak je van kansen geen misbruik? Het spreekwoord “Wie goed doet, goed ontmoet!”, is er natuurlijk niet voor niets. Hoe zou ik reageren als ik door omstandigheden het gevoel krijg belazerd te worden? Waarschijnlijk net zo als 97% van alle mensen die het beste voor hebben met zijn of haar medemens.
Toen het Coronavirus steeds dichterbij kwam begon ik het nieuws beter in de gaten te houden. Vooral de angst bij kleine zelfstandigen en ondernemers met personeel kwam behoorlijk bij mij binnen. Aan werk heb ik als belastingadviseur geen gebrek, maar kunnen de rekeningen ook door mijn klanten worden betaald? Ik word soms behoorlijk heen en weer geschud door tegenstrijdige emoties. En wat als je zelf ziek wordt? Omdat ik een man van cijfers ben overtuig ik mij zelf dat de statistische kans niet heel groot is. Er zijn nog geen 200.000 geïnfecteerden in de wereld, terwijl we met meer dan 7 miljard inwoners zijn. Maar toch er is altijd iemand die de staatsloterij wint.
Toch ben ik erg voorzichtig geworden. Ik was braaf mijn handen, hoest en proest in mijn elleboog en heb alle fysieke afspraken afgezegd. Als ik de deur niet uit hoef, dan blijf ik gewoon thuis. Het voordeel is dat alle programma’s die ik nodig heb Cloud oplossingen zijn. Als ik al angst heb, dan gaat deze om de stabiele internetverbinding. Tot nu toe gaat dat gelukkig goed.
Samen werken aan slimme en mooie oplossingen
Kennis delen is vermenigvuldigen en als je weggeeft waar je veel van hebt, dan word je daar alleen maar beter van. Ik krijg er een goed gevoel van als ik ondernemers en ZZP’ers kan helpen. Toen de overheid kwam met een algemene maatregel dat uitstel van betaling van belastingen kan worden geregeld, heb ik direct een voorbeeldbrief op mijn website geplaatst. Ik hoef daar geen geld voor. Ik maak wekelijks dit soort brieven voor klanten en voor mij is het niet ingewikkeld om deze te delen. Ik word er financieel misschien niet beter van, maar ik krijg er een goed gevoel bij als ik mensen in nood op deze manier kan helpen. En dat is mij veel waard.
Ik help meer dan 150 ondernemers en ZZP’ers door heel Nederland. In iedere provincie in Nederland heb ik klanten zitten. Veel klanten heb ik persoonlijk nog nooit gesproken. De telefoon en de computer zijn mijn belangrijkste gereedschappen. Waar het om gaat is dat je de afspraak die je met de klant maakt nakomt. Sluit mijn dienstverlening aan bij de verwachting die de klant ervan heeft! Als het antwoord JA is, dan hoef je elkaar ook niet te spreken. Van mijn ziektekostenverzekeraar, mijn energiemaatschappij, mijn telefoon en internetaanbieder heb ik ook nooit persoonlijk contact. Zolang ze doen wat ik er van verwacht dan ben ik tevreden.
Wat mag je dan van mij verwachten?
Als adviseur probeer ik oplossingen aan te dragen waar je iets aan hebt en wat bij je past. Ik vind dat je altijd inzicht moet hebben in je cijfers. We werken met een online programma van Moneybird. We hebben altijd toegang tot dezelfde informatie. We helpen je met de inrichting ervan en leren jou stap voor stap hoe het programma werkt. Wat vind je leuk om te doen en wat wil je graag uitbesteden? Waar ben je goed in en waar ben je minder goed in? Deze vragen zijn bepalend voor de inhoud van onze dienstverlening. Het mooie daaraan is dat we een gemeenschappelijk doel hebben. Het zo goed mogelijk voor elkaar krijgen en houden van je administratie.
Met Moneybird is de boekhouding bijwerken echt heel gemakkelijk. Met je telefoon kun je foto’s maken van de bonnen. Vanuit je mailbox is het super eenvoudig om je inkoopfacturen te uploaden. De bankkoppeling zorgt automatisch ervoor dat je banktransacties in de boekhouding komen. Je kunt alles zelf koppelen, je kunt je ook alleen druk maken over de facturering. Wij lossen op wat jij niet wilt. En zolang we daar duidelijke afspraken over maken is iedereen blij.
Als de boekhouding helemaal is bijgewerkt dan wordt het pas interessant. We hebben dan iedere maand een perfect beeld van je inkomen. Wat vertalen dit naar wat fiscaal kan en wenselijk is. We kunnen dan sturen op je cijfers en controleren of je teveel of te weinig belastingen betaald. Misschien heb je recht op meer Toeslagen. Of moeten we juist zorgen voor inkomensondersteuning vanuit de overheid.
Coronavirus en sociale onthouding
Het coronavirus en de sociale onthouding heeft mij tot nadenken gestemd. Ik heb nog meer bevestiging gevonden in datgene wat ik altijd al deed. Op afstand ondernemers en zzp’ers begeleiden op een manier die past bij ons beide. En dat is op een betaalbare manier een dienst aanbieden die toegevoegde waarde heeft.
Zo blijf ik gezond en zo blijft jouw bedrijf gezond.
Wil jij weten of hulp op afstand voor jou interessant kan zijn? Neem gerust contact met mij op.